> Maak telefonische afspraak via 052 577 227
of via online agenda
> Maak telefonische afspraak via 052 577 227
of via online agenda
> Maak telefonische afspraak via 02 883 06 06

Radiografie
INFO ARTSEN



Een radiografie of röntgenopname vormt de basis van medische beeldvorming. Door gebruik te maken van röntgenstralen, ontdekt op het einde van de 19e eeuw door Wilhelm Conrad Röntgen, kan ieder deel van het lichaam in kaart gebracht worden. Zodoende kan een radiografie afwijkingen aantonen en bijdragen tot de diagnose van een ziektebeeld.
De absorptie van de röntgenstralen verschilt per type weefsel en de doorgelaten hoeveelheid per oppervlakte wordt digitaal omgezet in een grijswaarde of pixel. Op doie manier wordt een radiografie verkregen waarbij de witte tinten staan voor dens weefsel (zoals bot of metaal) en zwarte tinten voor weinig dens weefsel (zoals longweefsel). Voor osteoarticulaire doeleinden wordt vaak een combinatie van radiografie en echografie aangeraden, omdat op die manier het bot wordt geëvalueerd door de radiografie en de weke delen in hoge resolutie door echografie.
​
In de radiologiepraktijk Strombeek-Bever wordt gebruikgemaakt van de laatste nieuwe high-end telebediende radiografietafel Siemens Luminos DRFMax die volledig digitale beelden maakt en uitgerust is met een Total System Dose Management. Dit laatste zorgt ervoor dat uw patiënt niet méér bestraling krijgt dan nodig is, aangezien wij werken volgens het ALARA principe (~ As Low As Reasonably Achievable). De tafel is eveneens uitgerust met de optie tot het verkrijgen van echte Full Spine / Full Leg hardware. Vaak wordt dit beeld synthetisch verkregen door gebruik van het aaneen nieten van verschillende foto's, maar dit leidt tot foutmetingen gezien de convergentie van de stralen.
De tafel is uitermate geschikt voor rolstoelpatiënten, omdat deze laag genoeg zakt. Zowel tafel als buis zijn kantelbaar, hetgeen de kwaliteit van de opnames alleen maar ten goede komt.
Tot slot is de tafel uitgerust met fluoroscopie, wat onontbeerlijk is bij gewrichtsinfiltraties (bv. facetgewrichten) die onder RX-geleide worden uitgevoerd. Ook is het mogelijk om op die wijze slikfunctie en slokdarm-maag-duodenum onderzoeken te gaan uitvoeren.
​

Conventionele onderzoeken
RX thorax ter beoordeling van longaandoeningen, pleuravocht, diafragmatische hernia,...
RX abdomen : obstructie, nierstenen, obstipatiegraad
RX 'perifeer' skelet : handen, polsen, ellebogen, schouders, voeten, enkels, knieen, heupen,
RX axiaal skelet : cervicale/thoracale/lumbale wervelkolom, bekken
RX sinussen : anatomische afwijkingen, tekens van sinusitis
RX full spine: bepaling scoliose , lordose en kyfoseafwijkingen,
RX scaniometrie : bepaling beenlengteverschil
Geen voorbereiding vereist voor een gewone radiografie .
OPGELET : indien combinatie met echografie abdomen of lever/galblaas, dient de patiënt wel nog steeds nuchter te zijn voor het echografische onderzoek.
​
Contrastonderzoeken
Dit zijn röntgenonderzoeken waarbij een gastrografine of bariumhoudend contrastmiddel oraal wordt toegediend om de slikfunctie (verslikken, fistels,...) te beoordelen evenals de slokdarm te evalueren.
Voor een contrastonderzoek dient uw patient wel 6 uur nuchter te zijn.
​